Wist-je-dat?

ALGEMEEN
*dat het in Zuidoost-Azië absolutely not done is om uw benen ergens (lees: stoelen, tafels, verhoogjes) op te leggen? Blijkbaar hebben ze daar een ware voetenfobie en is het tonen van uw voeten even erg als uw middenvinger opsteken. Voor wie mij goed kent, weet dat dit sowieso problemen zal geven…
*dat Lonely Planet vol boordevol goede tips zit? Smile while bargaining; your beauty will distract them from wanting to make a profit. Cheese, Stijn, Cheese!
*dat ze hier zelden een voordeur hebben? De voorkant van een huis bestaat meestal gewoon uit een grote ‘garagepoort’
*dat we hier al ontzettend veel dingen zijn vergeten of hebben kwijtgespeeld? Zonnecreme (1ste dag!), shampoo, strandhanddoek, zonnebril, slaapzak, kleren,… Benieuwd wie er nu in ons ondergoed rondloopt!

THAILAND
*dat het in Thailand illegaal is om op geld te stappen, aangezien op alle briefjes en munten een afbeelding van de koning staat?
*dat ze in Bangkok altijd en overal vragen waar je naartoe gaat? “Where you going? Where you going?” Als je ze dan uitlegt dat je de weg zelf wel zult vinden, dan is het steevast: “That’s not possible, you foreigner don’t know the way! Let me take you…” Vermoeiend hoor…
*dat nog slimmere toeristenlokkers je eerst vragen “Where you from? Where you from?” en als je dan Belgium antwoordt, ze mooi beginnen met “Hoe gaat het?” of “Alles goed?” Charmant, maar toch: we dont want a handmade suit!
*dat de Thai DENKEN dat ze Engels spreken maar in feite Thais praten met af en toe wat Engelse woorden ertussen?
*dat dit ontzettend verwarrend kan zijn?
*dat er in Thaise openbare toiletten geen toiletpapier is? Wel altijd zo’n ‘waterslangske’ waarmee je … Hmmm, je raadt het zelf wel?
*dat Noëmie dit echt heel raar vindt, want dan zit je toch altijd met een natte broek?
*dat ze dus schoon haar laars aan dat ‘slangske’ lapt en altijd toiletpapier meeneemt? 🙂
*dat ze vaak een grote handdoek hebben liggen die je dan als laken moet gebruiken? Ieuw! Gelukkig heb ik mijn slaapzak…
*dat Stijn zijn slaapzak op een zeer bizarre wijze ergens is kwijtgespeeld en dus soms in het midden van de nacht zijn toevlucht moet zoeken in de handdoek? Hihihi…
*dat het eten hier zeer pikant maar oh zo lekker is? Vooral de Penang curry en de Massaman curry zijn onze favorieten

CAMBODJA
*dat ze hier altijd, overal en voor alles hun claxon gebruiken? De ganse dag hoor je niets anders dan tuutuuututututututuuuuututututuutuuututuututuuuuuuuut
*dat er echt velen zijn die met een chique SUV rondrijden?
*dat deze auto’s volgens mister Ly (taxichauffeur) tweedehands uit Californië komen?
*dat ze vroeger tweedehandsauto’s uit België lieten overkomen, maar daarmee gestopt zijn omdat ze waardeloos waren door het strooizout (tegen de sneeuw) van onze wegen?
*dat je hier zonder SUV e.d. toch nergens geraakt? Onze wegen, ja die van ons met die vele putten!, liggen er in vergelijking toch nog zeer goed bij!
*dat ze hier met de hele familie (mama, papa en drie kinderen) op een scooter kruipen om naar de markt te gaan? Pretty dangerous!

VIETNAM
*dat vele locals denken dat Stijn een stoner is?! Hoe vaak dat louche types al niet aan hem hebben gevraagd of hij marihuana wil…
*dat het lang geduurd heeft voor we doorhadden dat het om marihuana ging? Ze spreken namelijk zo geheimelijk en snel waardoor het op may have i anna lijkt. Grrrrappig!
*dat ze hier vaak zo vies en onbeleefd rochelen dat ik er van moet kokhalzen?
*dat buschauffeurs hier de rare gewoonte hebben om in het midden van de rit ineens te stoppen om hun bus uitgebreid te wassen? Een propere bus (vanbuiten, niet vanbinnen) is blijkbaar heel belangrijk…
*dat taxi’s, vrachtwagens, bussen etc. vaak brandende wierookstokjes hebben hangen aan hun nummerplaten?
*dat ik (Noëmie) niet echt tegen de geur van wierook kan en dat dit dus vrij hels is in Aziatische landen waar ze echt overal wierookstokjes hebben branden?
*dat er wierook’koepels’ bestaan die een maand lang kunnen branden? HELP

Laos
*dat je hier altijd je schoenen moet uitdoen als je een winkel of huis binnenstapt?! Gelukkig dragen we hier alleen maar flipflops en gaat het altijd snel!
*dat de tuktuk’s hier ongelooflijk duur zijn in vergelijking met Thailand?
*dat dit allemaal relatief is aangezien de Lao vrij tot zeer openstaan voor onderhandelingen? “50.000kip!” “Is it okay for 10.000kip?” “Ofcourse!”
*dat ze meestal gewoon vragen hoeveel geld wij hebben en hoeveel we willen geven? Handig!
*dat de plaatselijke bevolking ontzettend fier is op hun lekkere bier BeerLao?
*dat deze nationale trots dus overal opstaat? Tafellakens, vlaggetjes, spanddoeken, je kan geen straat voorbij zonder een glimp van het BeerLaoLogo op te vangen!

Australië
*dat Stijn de eerste dagen in Melbourne er maar als een spast bijliep omdat hij de laatste dagen in Azië had zitten armworstelen met enkele Thai?
*dat hij verloren is met het armworstelen? (ze speelden zogezegd vals! ;-))
*dat je in Melbourne helemaal links met je auto moet gaan staan om rechtsaf te slaan? Dat heet ‘the famous hookturn of Melbourne’ en zorgt ervoor dat auto’s de tram niet blokkeren
*dat we elf dollar moesten betalen voor een terminalbus (gewoon een bus om van de ene hal naar de andere hal te kunnen gaan) op de luchthaven? (ik geloof dat dat op iedere Europese luchthaven een gratis service is?!)
*dat de chauffeur van de toeristenbus geen luide dames op zijn bus duldt?
*dat ik (Noëmie) ineens niets meer tegen Stijn durfde zeggen?
*dat bier hier minimum 6 dollar kost? En een glas wijn vaak maar vier à vijf dollar?
*dat ik (noëmie) uiteraard voor de wijn (lees: budgetvriendelijke optie) kies?
*dat ze hier master zijn in small talk? In elke winkel is het van “Hi, how’s it going? What ya up for today? Y’allright, mate?” blablabla.
*dat dat vaak voor akward momenten zorgt aangezien we soms niet goed weten of we het ook moeten terugvragen (als in “hi, how’s it going?!” – “Good, good, euhm, how’s it going with YOU today?!”) of we gewoon moeten zwijgen en knikken 🙂

5 thoughts on “Wist-je-dat?

  1. Wist je dat de volledige naam van Bangkok het volgende is: Krungthep Mahanakon Bovorn Rattanakosin Mahintharayutthaya Mahadilokpop Noparatratchatathani Burirom Udomratchanivetmahasatan Amornpiman Avatarnsatit Sakkathattiyaavisnukarmprasit? 🙂

    • Ja, dat wist ik! De langste stadsnaam ter wereld staat op Bangkoks naam.
      Ik stel voor dat Stijn en ik vanaf nu Krungthep Mahanakon Bovorn Rattanakosin Mahintharayutthaya Mahadilokpop Noparatratchatathani Burirom Udomratchanivetmahasatan Amornpiman Avatarnsatit Sakkathattiyaavisnukarmprasit zeggen wanneer we het over Bangkok hebben. Moet lukken! Thanks for the tip!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s